Bråviksskolan ligger i ett naturskönt område nära Bråviken. Våra skoldagar präglas av nyfikenhet, upptäckarglädje och kreativitet. "Våga prova en större hatt" - våga växa lite till.

fredag 25 augusti 2023

Klass 1A och 1B: Veckobrev v.34

 

Veckobrev v. 34, klass 1A och 1B

 

Hej alla elever och föräldrar i årskurs 1,

 

Vi har haft en bra vecka och nu har vi kommit in i rutinerna efter sommaren. Det kan ta ett litet tag efter en lång ledighet och särskilt när mycket nytt händer för eleverna, som att börja i klass 1 och på ett nytt fritidshem. Eleverna är nöjda och glada med sitt nya material och nya ämnen, det tycker vi är jätteroligt att se.

I torsdags hade vi vår aktivitetsdag, på konstgräset vid FTA och på skolgården. Det var en gemensam dag för alla klasser. Lågstadiet utförde aktiviteterna samtidigt, stationsvis, och efter lunch var det mellanstadiets tur. Mycket fokus på samarbete som helklass, i lag samt i mindre grupper. Låt ditt barn berätta mer om aktiviteterna. Vi hejade och peppade varandra. Sådana här dagar ser vi alla framemot då de är mycket betydelsefulla vad gäller relationer. Elever blir lätt väldigt spralliga när en annan typ av undervisning sker utanför klassrummet och den här gången syntes det väl vilket egentligen inte är likt våra grupper som annars är vana vid undervisning i t ex skogen. Det krävdes dock många påminnelser om att behålla fokus och inte tramsa vid övergångar och genomgångar av aktiviteter, vilket var tråkigt då vi vet att eleverna kan påvisa uppmärksamhet mycket bättre. Vi fortsätter att samtala om detta i skolan för att se en förbättring till nästa gång. De grupper som fick till ett riktigt bra samarbete genom att fokusera, hålla sams genom turtagning, kommunikation och stöttning av varandra uppmärksammandes för det.

Under torsdagseftermiddagen togs elevernas skolfoton, endast enskilda precis som förra året. Det gick jättebra och lite pirrigt tyckte eleverna allt att det var.

 

Här kommer en sammanfattning kring lite utav det vi gjort i veckan:

Svenska

Vi arbetar med Lyckostjärnan. Vi läser i högläsningsboken, samtalar om innehållet och begrepp samt med tillhörande sidor i arbetsboken. Vissa uppgifter arbetar eleverna med i par och andra enskilt. De är bra på att hjälpas åt och samarbeta när de arbetar parvis.


Matematik

Vi utgår från Favorit Matematik 1A. Vi använder den digitala tjänsten, har genomgångar tillsammans på tavlan där eleverna utför praktiska uppgifter och så arbetar de med tillhörande uppgifter i boken. Den här veckan har vi delat upp tal, format siffror rätt: uppifrån och ned (talen 0-3), delat upp talen 1-3, och gått igenom likhetstecknet och dess betydelse. Eleverna övar även mönster i boken och så använder vi oss av tallinjen. Alla elever är jätteduktiga och gör sitt allra bästa.  


Engelska

Vi har introducerat materialet Learn English – First Book. Engelska undervisningen sker på engelska vilket många tyckte var spännande. Kapitlet vi påbörjade den här veckan handlade om färger. Låt ditt barn nämna några färger på engelska och kanske kan hon/han visa er där hemma hur man stavar de på engelska.


SO

Just nu integrerar vi ämnet elevens val med SO och värdegrundsarbetet. Vi arbetar med boken och det tillhörande materialet Barnen i Kramdalen 2 – En saga om fördomar och barns olikheter. Vi samtalar om innehållet, begrepp, kapitlens olika frågeställningar och arbetar med passande praktiska uppgifter.


Bild

Eleverna har fått börja skissa på självporträtt utifrån temat: Allas lika värde- olika är bra. Detta projekt kommer vi att jobba med ett litet tag framöver och går hand i hand med det pågående arbetet i SO undervisningen.


Idrott

Torsdagens lektion uteblev med anledning av aktivitetsdagen – dock fick eleverna en hel förmiddag med otroligt mycket rörelse så motionen uteblev inte. Låt ditt barn berätta mer om fredagens lektion.


Musik

De har haft musik med Pernilla i musiksalen. De har fått sjunga och klappa i takt.

 

Övrig information:

Eleverna har idrott på torsdagar och fredagar. De måste komma ombytta i idrottskläder dessa morgnar. Vi startar dessa dagar med morgonsamling och ett kortare arbetspass i klassrummet innan det är dags för blomstergrupperna att gå till idrotten. Vid frågor eller funderingar gällande idrotten går det självklart bra att kontakta/informera Charlotte och Matilda men i första hand ber vi er att kontakta Sebastian då det är han som ansvarar för ämnet och rutinerna till det.

Nu använder vi det nya systemet Skola24 för frånvaroanmälan. Viktigt att ni anmäler ert barn frånvarande i det systemet. Skulle det av någon anledning inte fungera behöver ni skicka ett mejl direkt till Charlotte eller Matilda så att vi får information från er att ert barn inte kommer till skolan den dagen. Gäller frånvaron vid tillsynen på fritidshemmet behöver ni anmäla till dem. Vid planerad ledighet gäller samma rutiner som förgående läsår dvs. att ni lämnar in en ledighetsansökan i pappersform i så god tid som möjligt.

Tyvärr är det elever som stänger av vattnet på toaletterna vilket påverkar spolningen och användandet av dem. Det pågår vid toaletterna i årskurs 1 och det är inga andra elever som använder dem. Vi vet inte vem eller vilka elever det är men vi har pratat med klasserna ett flertal gånger förra veckan och denna vecka, även vaktmästare Conny har pratat med eleverna. Pennor har även hittats i toaletterna. Prata gärna om detta hemma och även era barns toalettrutiner. Vi behöver får ett stopp på detta och vi önskar ett samarbete med er föräldrar.

För de barn som var frånvarande under skolfotograferingen erbjuds ett nytt datum, måndagen den 4/9.

Tack för ett gott samarbete! Vi ser framemot att träffa alla elever på måndag.

 

Trevlig helg

Önskar,

Charlotte, Matilda, Lina & Hanna

 

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar