Bråviksskolan ligger i ett naturskönt område nära Bråviken. Våra skoldagar präglas av nyfikenhet, upptäckarglädje och kreativitet. "Våga prova en större hatt" - våga växa lite till.

fredag 12 maj 2023

Förskoleklass Blomsterängen

 

Veckobrev v. 19 Förskoleklass Blomsterängen

 

Hej alla elever och föräldrar,

Hoppas att ni mår bra i det härliga försommarvädret!

Den här veckan har barnen varit ute och lekt medan vi har arbetat i halvklass eller i mindre grupper inomhus.

Förra veckan fick ni hem ett informationsblad angående denna veckas värdegrundsarbete som vi har jobbat med vid flera tillfällen under den här veckan. Arbetet utgår från boken Barnen i Kramdalen – En saga om integritet, tafsare och nättroll. Eleverna har verkligen visat förståelse kring detta viktiga innehåll genom kloka samtal och diskussioner. Vi har pratat om ett antal nya begrepp som eleverna tagit till sig. Läs och samtala gärna om boken även hemma om ni har möjlighet. Genom sagan får barnen ytterligare förståelse i att säga nej -vad gäller ens kropp, att inte låta sig bli lurad av främlingar och hur pass viktigt det är att vara snäll mot varandra även om man inte träffas i verkligheten, utan via internet. Vi kommer att fortsätta med ytterligare uppgifter kring just denna bok och i kommande årskurser kommer vi att arbeta vidare med böcker i samma serie som belyser andra viktiga teman.

I måndags jobbade vi i ateljén och eleverna tog med sig arbetet i svenska som vi arbetat med ett litet tag nu som handlar om sammansatta ord. De skapade sammansatta ord med papper och färgpennor som vi kommer att visa upp vid läsårets sista omgång av synligt lärande.

I onsdags var vi i skogen. Vi lekte mycket tillsammans och sedan vi introducerade leken Dunken har detta blivit en storfavorit. Eleverna leker den väldigt bra och vi har väldigt kul tillsammans. Eleverna är väldigt duktiga på att gå i led och under tiden tränar vi på trafikregler som sätter sig mer och mer för varje gång.

I arbetet med Trulle har vi tränat adjektiv både praktiskt och teoretisk. De har fått lära sig vad ett adjektiv här, hur vi ser skillnad på adjektiv och substantiv i meningar men även hur adjektiv används vid komparation, exempelvis: liten-mindre-minst, stor-större-störst.

Vi har lyssnat på digitala bilderböcker, visuellt via Polylino.

I Lyckostjärnan har eleverna arbetat klart med kapitlet som handlar om drömmar.

Under veckan har eleverna förberett sina utvecklingssamtal som börjar nu på måndag, vecka 20. Vad bra att så många av er hittade en tid som passade. Vi ser framemot att träffa er. Välkomna!

Eleverna har fått hem en del informationsblad senaste tiden. Vi pratar mycket om i grupperna att eleverna själva kan träna på att visa upp sin mapp för er när de har fått med sig information hem och det verkar gå bra! De har även fått med sig ett sånghäfte hem; Sången om sommaren. Den här sången har eleverna i förskoleklass röstat fram som den låt vi ska framföra på skolavslutningen i Abborreberg, den 15/6. Vi övar på låten i skolan varje dag men öva så mycket ni kan även hemma (se det som en läxa). Ett tips är att lyssna på låten i bilen via Spotify till och från skolan, men även sjunga den till länken som finns i häftet. Vi kommer även att öva på fler sånger inför avslutningen. När vi övar är de mycket duktiga! Alla deltar och tar ifrån tårna vilket är fantastiskt att se.

På tisdag den 16/5 är det idrott som vanligt trots att vi har utvecklingssamtal i båda grupperna.

Vad roligt att så många av er har hunnit göra synligt lärande hittills! Om ni inte har hunnit med det än, den här omgången, för april månad så kan ni göra det t o m onsdagen den 17/5 som är den sista dagen. Välkomna!

På torsdag den 18/5 är det Kristi himmelsfärds dag. Det är en röd dag och skolan samt fritidshemmet är stängt.

På fredag den 19/5 är det klämdag, vilket innebär att fritidshemmet har öppet för er som har anmält tillsyn.

Tisdagen den 23/5 är det friidrottsdag på skolan under förmiddagen. Skolan startar och slutar som vanligt kl. 8:20–13:30. Tänk på att barnen behöver vara idrottsklädda redan från start. De kommer inte att duscha efteråt, utan vi behåller idrottskläderna på. Vi samlas i klassrummen som vanligt. Ta med bra utomhusskor att springa i och vattenflaska, särskilt om det är varmt.

Som vi nämnt ovan ser vi mycket framemot att träffa er vid utvecklingssamtalen under de närmsta veckorna. När Matilda och Charlotte sitter i samtal kan innehållet under dagarna se lite annorlunda ut än vad det brukar. Eleverna kommer att träffa trygga och kända pedagoger. Vi förbereder eleverna på detta och vi har redan börjat prata om det i våra grupper. Vi har även pratat om att det är jätteviktigt att de lyssnar lika bra på de andra pedagogerna som de lyssnar på Matilda och Charlotte. Prata gärna med era barn hemma om det också – att oavsett vilken vuxen de träffar så behöver de lyssna lika bra, då blir det bäst.

Tack för ett gott samarbete.

 

 

Trevlig helg

Önskar,

Charlotte, Matilda, Ida-Marie, Lina, Felix & Sebastian

 

 

 

charlotte.vanky@norrkoping.se

matilda.meedendorp@norrkoping.se

ida-marie.krafft@norrkoping.se

lina.klasson@norrkoping.se

joakim.paulsson@norrkoping.se

sebastian.lundberg@norrkoping.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar