Bråviksskolan ligger i ett naturskönt område nära Bråviken. Våra skoldagar präglas av nyfikenhet, upptäckarglädje och kreativitet. "Våga prova en större hatt" - våga växa lite till.

fredag 26 maj 2023

Förskoleklass Blomsterängen

 

Veckobrev v. 21 Förskoleklass Blomsterängen

 

Hej alla elever och föräldrar,

Den här veckan har vi fortsatt med samt avslutat utvecklingssamtalen. Tack för att ni kunde komma. Det är något som vi mentorer och era barn verkligen uppskattar. Vilka fina samtal eleverna genomförde, bra jobbat!

I tisdags genomförde vi en mycket lyckad och trevlig friidrottsdag. Vi spenderade förmiddagen på konstgräset vid FTA där eleverna provade på olika friidrottsgrenar så som längdhopp, löpning 60 m, kast med liten boll och höjdhopp. Förutom att röra på oss, uppmuntra intresset, slå personliga rekord och öva på tekniken, fokuserade vi på att ha roligt tillsammans. Många elever blev inspirerade och fann intresset i att fortsätta med friidrott. Det är härligt när vi ser att intresset väcks hos eleverna. Några hade provat på grenarna förut medan det var första gången för andra. Mycket bra jobbat! Låt ditt barn berätta mer.

Vi har spenderat mycket tid ute på gården i veckan då vädret har varit fint men också för att Charlotte och Matilda har genomfört utvecklingssamtalen med eleverna. Eleverna har lekt mycket, vi har varit i skogen och lekt bollekar.

Nu är vi i slutspurten av terminen och mycket fokus ligger vid att arbeta klart och slutföra det sista av läsårets påbörjade arbete. Vi träffar eleverna i mindre grupper för att få till effektiva pass. Eleverna har även träffats i lekgrupperna inomhus, i våra lekmiljöer. Låt ditt barn berätta vilka lekmiljöer han/hon valde denna vecka.

Vi har fortsatt arbetet med Barnen i Kramdalen: En saga om ingripet, tafsare och nättroll. Vi har läst sagan igen, samtalet om begreppen och om innehållet samt gått en tillhörande tipspromenad utomhus. Barnen gick parvis. Låt ditt barn berätta om något han/hon har lärt sig utifrån sagan.

Vi har samlats ett flertal gånger den här veckan för gemensam sångstund inne hos Blomsterängen 1. Vi håller på att öva sångerna för fullt inför skolavslutningen. Eleverna är väldigt duktiga och får det att låta väldigt bra. De imponerar på oss vilket gläder oss mycket.  Det märks att de övar mycket hemma vilket de också berättar lyriskt om. Vid varje tillfälle pratar vi också vad som är viktigt att tänka på dels när man sjunger många tillsammans i en stor kör men även vad man behöver tänka på när man uppträder på scen.

Vi har lyssnat till böcker i veckan, både digitalt via Polylino men även vanlig högläsning. På Polylino har vi haft Pettson & Findus-tema och till den vanliga högläsningen har eleverna lyssnat på de andra böckerna i serien om Torsten och hans farmor. För några veckor sedan läste vi den första boken i serien som heter Torstens resa ut i vida världen, där vi fick följa med sjuårige Torsten och hans farmor på en resa ut i världen för att lära oss mer om hållbar utveckling. Den boken bidrog till innehållsrika samtal och utökad förståelse kring ämnet både genom text och fantastiska bilder. Vi har därmed under denna vecka påbörjat läsningen av de två uppföljningarna. Den här veckan lyssnade rosorna och vitsipporna till Torstens resa in i vattnets värld, där vi fick lära oss om vattnets kretslopp, via Torstens egna tankar och funderingar kring varifrån vattnet kommer och vart de sedan tar vägen när vi häller ut det. Det syns att elevernas egna tankebanor flödar under tiden de lyssnar till boken. Pionerna och gullvivorna har lyssnat på den tredje boken i serien som heter Torstens resa ner i underjorden. Den boken handlar om det som finns under oss som exempelvis, tunnelbanor men framförallt vad som händer med vårt avfall och all kompostering. Även den här boken bidrar till ny begreppskunskap och många kloka samtal som redan nu ger en ökad förförståelse till vad eleverna kommer att lära mer om i NO och SO kommande läsår. Nästa vecka kommer vi att byta böcker mellan grupperna så att alla får lyssna på båda böckerna.

På tisdag den 30/5 är det ingen idrott då Sebastian är ledig. Eleverna behöver inte ha några idrottskläder på sig/med sig men vi kommer att lägga in någon form av rörelse den dagen på schemat ändå som kompensation.

Välkomna till läsårets sista synligt lärande, onsdagen den 31/5, kl. 14:00 eller i samband med hämtning. Synligt lärande kommer att pågå t.o.m. fredagen den 9/6. Det här kommer att bli en kortare variant då stor del nu, sista tiden, handlar om att avsluta påbörjat arbete men även för att mycket fokus har varit kring utvecklingssamtalen senaste tiden. Vi hoppas att ni ändå har möjlighet att ta er tid till att komma, inte minst för era barns skull då de gärna vill visa och berätta om sitt skolarbete.

Måndagen den 5/6 är det klämdag, vilket innebär att det inte är en skoldag men att fritidshemmet har öppet för er som har anmält tillsyn.

Tisdagen den 6/6 är det nationaldagen, en röd dag. Då är skolan och fritidshemmet stängt och vi är alla lediga.

Fortsätt att öva på Sången om sommaren hemma, samt de två nya sångerna som vi tränat på under veckan: Nationalsången och Goliat. Eleverna har nu även fått med sig sånghäften med bildstöd för de två sistnämnda sångerna. Använd de när ni övar, det är en läxa från oss. Nästa vecka kommer ytterligare några sånger som vi också kommer att öva på i skolan och sedan hemma med sånghäfte som stöd. Vi lär oss några i taget. Ett tips är att också lyssna på låtarna i bilen när ni åker till och från skolan. Lycka till med övandet hemma!

Torsdagen den 15/6 är det skolavslutning. Det är en obligatorisk skoldag precis som andra skoldagar. Eleverna samlas på skolan kl. 8:20. Eleverna är välkomna att ta med sig en mindre valfri fika i form av; dricka, smörgås, grönsak, frukt eller fikabröd. Vi kommer att ha det lite trevligt i klassrummet en stund innan det är dags att tåga bort mot Abborreberg. Stunden i klassrummet vill vi spendera med eleverna för att samlas och förbereda oss inför dagen. Ni föräldrar och andra anhöriga är välkomna att möta oss i Abborreberg när skolavslutningsceremonin börjar. Innan vi skiljs åt i Abborreberg kommer vi att ses vid en särskild samlingsplats för att få möjlighet att önska varandra glad sommar. Då är det jätteviktigt för oss, särskilt när det är mycket folk, att man inte går iväg utan att vi avslutat en kort stund ihop (utifrån tillsynsansvaret som vi har). Vi vill säga några ord till er då och lämna över något från oss. De barn som har anmäld tillsyn på frita den eftermiddagen tar sällskap med oss tillbaka till skolan och får även lunch vid övergången till fritidshemmet. Se mer information kring den här dagen i informationsbrevet som vi lämnade ut nyligen.

Tack för ett gott samarbete.

 

 

Trevlig helg

Önskar,

Charlotte, Matilda, Ida-Marie, Lina, Felix & Sebastian

 

 

 

charlotte.vanky@norrkoping.se

matilda.meedendorp@norrkoping.se

ida-marie.krafft@norrkoping.se

lina.klasson@norrkoping.se

joakim.paulsson@norrkoping.se

sebastian.lundberg@norrkoping.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar