Bråviksskolan ligger i ett naturskönt område nära Bråviken. Våra skoldagar präglas av nyfikenhet, upptäckarglädje och kreativitet. "Våga prova en större hatt" - våga växa lite till.

torsdag 19 januari 2023

1A och 1B

 Vid förekomst av huvudlöss 

Huvudlöss 

Med anledning av förekomst av huvudlöss i förskolan/skolan, följ råd om luskamning och eventuell behandling från Vårdguiden 1177.

Information om huvudlöss finns också på webbsidan nationella avlusningsdagarna. 

Vid frågor om förskolans/skolans rutiner vid huvudlöss kan du vända dig till rektor, mentor/ansvarig pedagog eller skolsköterskan. 

Att upptäcka huvudlöss 

Huvudlöss medför vanligen klåda i hårbotten, men kan förekomma utan klåda. Enklaste sättet att upptäcka huvudlössen är att använda en luskam. Kamma igenom hela håret noggrant, instruktion finns på Vårdguiden 1177. 

Behandling Huvudlöss 

kan enligt vårdguiden behandlas med luskamning, medicinskteknisk produkt eller receptfritt läkemedel. Följ anvisning på förpackningen. Personalen på apotek kan ge råd om preparat och kam. Det är enbart den person som har huvudlöss som ska behandlas, men om flera familjemedlemmar har huvudlöss ska de behandlas samtidigt. Efter avslutad behandling fortsätt att kamma håret noggrant 2–3 gånger i veckan under 2 veckors tid. Familjemedlemmar som inte har behandlats bör finkamma sitt hår under samma period för att vara säkra på att de inte fått huvudlöss. 

Referenser Vårdguiden 1177 Nationella avlusningsdagarna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar