Bråviksskolan ligger i ett naturskönt område nära Bråviken. Våra skoldagar präglas av nyfikenhet, upptäckarglädje och kreativitet. "Våga prova en större hatt" - våga växa lite till.

fredag 28 april 2023

Förskoleklass Blomsterängen

 

Veckobrev v. 17 Förskoleklass Blomsterängen

 

Hej alla elever och föräldrar,

Nu går det undan och veckorna rusar iväg! Eleverna jobbar på flitigt och vi har det bra.

I måndags jobbade vi i ateljén och eleverna skapade tussilago av toarullar. Mycket fint och trevligt resultat!

Den här veckan har pionerna och gullvivorna läst boken Torstens resa ut i vida världen. De tyckte mycket om boken precis som de andra eleverna. Boken innehåller bra budskap om miljön och fantastiska bilder. Högläsningen gav eleverna många kloka diskussioner, samtal samt nya insikter.

Rosorna och vitsipporna har arbetat med högläsningen digitalt via vår tjänst Polylino. Vi har läst kortare böcker i veckan som också resulterat i kloka samtal. De har även tränat på att sortera sitt färdiga material i sina pärmar. De är mycket duktiga och hjälpsamma!

Vi har jobbat praktiskt och teoretiskt med Lyckostjärnan. I början av veckan delades eleverna in i grupper för att tillsammans förbereda rekvisita som behövs för att skapa en biograf. Eleverna har gjort skyltar, biobiljetter, menyer/prislistor, filmaffischer och popcornstrutar. Detta var en övning som tillhörde kapitlet som vi nyligen jobbat med samt deras senaste läxa. Alla elever har visat ett enormt engagemang och samarbete vilket är fantastiskt. Vi avslutade veckan med att titta på filmen Det regnar köttbullar, äta popcorn och dricka saft. Eleverna fick varsin biobiljett som de tillsammans gjort för att komma in i Blomsterängens biosalonger. Under veckan har vi även börjat läsa ett nytt kapitel i Lyckostjärnan. Under läsningen samtalar vi alltid om viktiga nyckelord och begrepp, där vi även tittar på ordens stavning och uppbyggnad. Detta kapitel hette Den goda tvillingen – ett mycket bra kapitel tyckte vi alla som vi sedan gjorde en berättelsekarta av för att tillsammans sammanfatta handlingen. Låt ditt barn berätta mer om kapitlets handling.

I arbetet med Trulle har vi påbörjat den tredje pinnen i språkstegen som nu handlar om ord. Vi har testat Trulles ordspottarmaskin, räknat ord, samtalat om att det finns många typer av olika ord som exempelvis sammansatta ord, vi har jobbat med ord i plural och med substantiv. Vi har arbetat praktiskt och teoretiskt i arbetsboken. Fråga ditt barn om vad Trulles ordspottarmaskin gör och hur den kan låta.

Eleverna har träffats i lekgrupperna på eftermiddagarna men vi har även lekt mycket utomhus. När vi var i skogen i onsdags fick eleverna leka fritt. Vi samtalade om ytterligare vårtecken och om skogens regler nu när det börjar blomma.

Under april månad men framförallt nu i slutet av veckan har vi pratat om valborg. Vi har pratat om vad det innebär och vad vi firar, hur det gick till när man invigde våren förr i tiden och vad man trodde då. Vi har samtalat om vad man behöver tänka på när man förbereder en brasa och hur valborgsmässofiranden runt om i Sverige kan gå till idag – och inte för att glömma, att valborgsmässoafton faktiskt råkar inträffa på kungens födelsedag. Eleverna har arbetat med ett passande arbetsblad.

Måndag den 1/5 är en röd dag och då är skolan och fritidshemmet stängt.

tisdag den 2/5 är det idrott och eleverna kommer ombytta direkt på morgonen. Tänk på att ta med er inneskorna. Duscha efteråt gör barnen om ni har kommit överens om det hemma. Då behöver de ha med sig en handduk och parfymfri duschtvål (frivilligt).

Onsdag den 3/5 går vi till skogen. Tänk på kläder efter väder. Det går bra att ta med sig frukt, grönsak eller smörgås, fylld vattenflaska och varmdryck.

torsdag den 4/5 får vi besök av Åsa från Folktandvården. Hon kommer att undervisa eleverna i munhälsa & kost, tandborstning & fluor, tobak samt om hur mat och dryck kan påverka tänderna. Vi ser framemot hennes besök hos oss på torsdag förmiddag. Det brukar vara uppskattat.

Välkomna till synligt lärande för april månad, fredagen den 5/5 från kl. 14:00 eller i samband med hämtning. Sista dagen för den här omgången är onsdagen den 17/5.

Vad trevligt att ni kunde komma till föräldramötet i onsdags! Det känns alltid bra att kunna träffas ordentligt i ett större forum. Tack för ett gott samarbete.

 

 

Trevlig valborgshelg

Önskar,

Charlotte, Matilda, Ida-Marie, Lina, Felix & Sebastian

 

 

 

charlotte.vanky@norrkoping.se

matilda.meedendorp@norrkoping.se

ida-marie.krafft@norrkoping.se

lina.klasson@norrkoping.se

joakim.paulsson@norrkoping.se

sebastian.lundberg@norrkoping.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar