Bråviksskolan ligger i ett naturskönt område nära Bråviken. Våra skoldagar präglas av nyfikenhet, upptäckarglädje och kreativitet. "Våga prova en större hatt" - våga växa lite till.

fredag 10 mars 2023

Veckobrev v.10 Årskurs 3

Veckobrev v.10 Årskurs 3

Hej alla vårdnadshavare! Då har ännu en vecka passerat och denna vecka blev en kortvecka för eleverna. Under veckans studiedagar har vi lärare fått ta del av bland annat väldigt intressanta föreläsningar om matematikundervisning och fått flera utvecklande kollegiala lärandetillfällen vilket har verkligen gett oss två givande dagar. 

Information

Ny elev
Ibland är det snabba puckar i skolans värld! På måndag får vi äran att ta emot en ny klasskamrat i klass 3B. Vi välkomnar våran nya kamrat med stor famn på måndag! 

Byte av skola inför årskurs 4
Vi behöver få information från er vårdnadshavare om det är planerat att era barn ska börja på en ny skola inför årskurs 4. Detta är ingenting som sker automatiskt utan ni vårdnadshavare måste informera oss om detta genom att skicka ett mail. Skicka ett mail oavsett om ni ska gå kvar eller byta så vi reda nu kan börja planera för hösten. 

Nationella prov

Nationella proven börjar på måndag. Vi börjar med delprov A som är en muntlig gruppuppgift som vi genomför mån-ons. Resterande prov kommer att genomföras under kommande veckor. Vi kommer att satsa på ca två prov i veckan. Eftersom det kan behöva ske förändringar pga frånvaro eller andra orsaker så reserverar vi oss för att skriva exakt vilken dag proven genomförs då det kan bli fel om eleverna är inställda på att ett prov ska genomföras en viss dag och så kanske pga ändringar behöver den istället genomföras en annan dag. Vi kommer i de flesta fall att informera eleverna dagen innan om det är ett nationellt prov nästkommande dag, men märker vi att det ger en onödig stress och nervositet hos eleverna kanske vi väljer att inte nämna, eller bara informera de som är i stort behov av förberedelse, eftersom det ändå inte finns någon större förberedelse som krävs av eleverna/er vårdnadshavare. 

Som nämnt, inga förberedelser krävs på hemmafronten, men vi önskar att ni ger era barn goda förutsättningar för att vara pigga och fokuserade för proven genom att se till de får möjlighet för återhämtning på kvällarna, lägger sig skapligt så de är pigga till nästkommande dag samt att de äter en mättande och energirik frukost. Ni får även gärna skicka med frukt eller en smörgås också så att eleverna kan hålla energin uppe under förmiddagarna. 

Proven kommer att förläggas på förmiddagstid så det kommer ske viss schemabryt under provperioden.Vi kommer att försöka se till att proven sker i halvklass i så stor utsträckning det går för att säkerställa att det blir lugn och ro och god klimat för proven. 

Ett informationsblad har skickats hem under denna vecka.

Ämnesinformation

Svenska

Vi har under denna korta vecka hunnit med lite läsförståelse men vi har också hunnit med läsresan. I onsdags var det den “internationella kvinnodagen” vilket gjorde att eleverna fick lära sig mer om fyra stycken kvinnor/tjejer som har gjort avtryck i världen. Den första vi pratade om var Greta Thunberg, vi pratade om vad som hade gjort att hon som är så pass ung har gjort för att förändra världen. Vi pratade även om Malala Yousafzai, och hennes otroliga kamp för kvinnors rättigheter i länder där det inte är lika självklart som det är i Sverige. Den tredje kvinnan vi pratade om var Anne Frank, tjejen som levde under andra världskriget om som ständigt kämpade med att hålla sig vid liv. Den sista kvinnan vi pratade om var Amelia Earhart, den första kvinnliga piloten som flög över Atlanten. Eleverna har tyckt att det har varit väldigt intressant och var sugna på att veta flera kvinnor som gjort stora avtryck. 

Veckans ord v. 11
Vi önskar att eleverna har med sig den lilla boken på fredagar för att skriva in de nya orden.  

  1. station

  2. addition

  3. bandage

  4. bagage

  5. garage

  6. subtraktion

  7. lektion

  8. motion

  9. information

  10. portion

  11. massage

  12. tradition

Matematik

Den här veckan har vi arbetat utanför matematikboken. Innan sportlovet sammanställde vi alla olika områden som tillhör matematiken, exempelvis de fyra räknesätten, geometri, algebra, mätning osv. Eftersom mattebokens kapitel inriktar sig specifikt till enbart ett område i taget har vi precis som tidigare haft lektioner utanför matteboken för att möta några av de arbetsområden som finns i matematiken som repetition. Den här veckan har vi gått igenom statistik med fokus på tabeller och diagram. Eleverna tyckte det var roligt att jobba med och enkelt att förstå. Vidare har vi arbetat med algebra och förtydligat likhetstecknets betydelse. I samband med detta har eleverna då även fått möta på problemlösningsuppgifter som vi då arbetet med gemensamt och där elever har fått komma fram till tavlan och resonera för sina kamrater kring sina lösningar. Det har varit uppskattade lektioner av eleverna! 

So

Eleverna har fortsatt jobbat vidare med att repetera allt om forntiden (istiden, bronsåldern, stenålder och jägarstenåldern). 

NO/Tk

Denna vecka har vi fortsatt jobbat vidare med väsen. Denna gång har vi pratat om näcken och havsråt som har många gemensamma drag. De båda är ute efter att sjunga/spela för att förtrolla sjömän eller fiskare. Eleverna fick även höra en skröna om varför du har simhud mellan tår och händer då är du alltså släkt med ett havsrå. Vi har även tittat vidare på lyktgubben, en vresig gubbe som försöker att förvirra er i skogen med sin lykta. De personer som enligt myten sägs bli lyktgubbar är de män som någon gång har funkat med gränsdragning av tomter. Eleverna älskar verkligen detta ämne och tycker att lektionerna är på tok för korta. 

Engelska

Den här veckan har vi fortsatt med att repetera veckodagarna på engelska för att verkligen befästa uttalet och stavning samt lära sig veckodagarna som en ramsa för att lättare komma ihåg alla dagar. Eleverna har sedan fått skriva i sina engelska skrivböcker och träna på stavningen av de engelska veckodagarna. Vi har även återigen repeterat Th-ljudet och hur man gör ljudet i munnen. Eftersom det ljudet inte finns i svenskan är våra muskler i munnen ovana att skapa sådana ljud vilket kräver lite träning. 

Idrott 

Vi arbetar vidare med gymnastik och har en student som heter Alma med som kommer hålla i lektioner tillsammans med Robin. 

Bild
Den här veckan har de flesta fått bli klara med sina optiska illusioner. De som inte har hunnit klart kommer få möjlighet att göra klart nästa lektion. Det blir riktigt häftiga bilder och eleverna visar kunskaper om både vinklar, nyanser och färglära. 

Vecka 11
Mån:

Tis: idrott blå grupp

Ons:

Tor: Idrott röd grupp
Fre: Idrott båda grupperna, veckans ord.

Hoppas ni får en trevlig helg!
Hälsningar, pedagogerna i årskurs 3

linnea.sjoo@norrkoping.se
therese.skoldeback@norrkoping.se
vanessa.forsyth@norrkoping.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar