Bråviksskolan ligger i ett naturskönt område nära Bråviken. Våra skoldagar präglas av nyfikenhet, upptäckarglädje och kreativitet. "Våga prova en större hatt" - våga växa lite till.

fredag 3 mars 2023

Veckobrev v.9 Årskurs 3

 Veckobrev v.9 Årskurs 3


Hej alla vårdnadshavare! Hoppas ni haft en lika härlig vecka som vi. 


Information


Byte av skola inför årskurs 4
Vi behöver få information från er vårdnadshavare om det är planerat att era barn ska börja på en ny skola inför årskurs 4. Detta är ingenting som sker automatiskt utan ni vårdnadshavare måste informera oss om detta genom att skicka ett mail. . 


Nationella prov

Nationella proven börjar vecka 11. Vi kommer att börja med matematikämnet först. Vi kommer att börja med delprov A som är en muntlig gruppuppgift. Detta delprov kommer att ske mån-ons vecka 11. Eleverna delas in i smågrupper utifrån att alla ska känna sig bekväma att kunna delta aktivt under provstunden. Inga förberedelser krävs på hemmafronten, men vi önskar att ni ger era barn goda förutsättningar för att vara pigga och fokuserade för proven genom att se till de får möjlighet för återhämtning på kvällarna, lägger sig skapligt så de är pigga till nästkommande dag samt att de äter en mättande och energirik frukost. Ni får även gärna skicka med frukt eller en smörgås också så att eleverna kan hålla energin uppe under förmiddagarna. 

Proven kommer att förläggas på förmiddagstid så det kommer ske viss schemabryt under provperioden.Vi kommer att försöka se till att proven sker i halvklass i så stor utsträckning det går för att säkerställa att det blir lugn och ro och god klimat för proven. 

Mer information om nationella proven kommer att skickas ut under nästa vecka. 


Ämnesinformation


Svenska

3a - Den här veckan har vi skrivit berättelser. Barnen fick lyssna på två olika berättelser som vi lärare skrivit. Båda hette “miljonvinsten” och handlade om någon/några som vann pengar. Barnen fick sedan skriva egna berättelser med lite inspiration från våra texter. Alla texter skulle heta miljonvinsten, och fokuset var på att skriva berättelser med tydlig inledning, handling och avslut. Men också att använda sig av styckeindelning i texten. Vi har också fortsatt på temat rödluvan. Den här gången fick de skriva egna versioner av rödluvan. Samma karaktärer skulle finnas med i texten, men det skulle vara andra händelser. 


3b- Denna vecka har vi fortsatt jobbat vidare med läsresan där vi har fått läst om Sam som älskar innebandy, vi har också fått läst om barnskådespelaren Sasha. Vi har också hunnit med och kolla på bilderna av monstrena som eleverna gjorde för ett tag sedan. Uppgiften var att rita ett monster, skriva en beskrivning av de monster som de ritat för att sedan låta en kompis läsa beskrivningen och rita av. Vi har kunnat konstatera att text och bild verkligen hör ihop. Vikten av att försöka förklara alla detaljer på bilden annars blir dem inte lika. Vi har även hunnit med en personbeskrivning. Syftet med uppgiften är att ibland låta fantasin bestämma hur personen ser ut, ålder, intressen, familj osv. Det var en uppskattad lektion och många blev väldigt nöjda. 


Veckans ord v. 10
Vi önskar att eleverna har med sig den lilla boken på fredagar för att skriva in de nya orden.  


1.medicin  2.precis  3.facit  4.centrum  5.recept  6.scen  7.bacill  8.speciell  9.procent

10.koncentrera  11.centimeter  12.ocean


Matematik

I matematik den här veckan har vi repeterat en del grundläggande saker i matematiken. Vi har gått igenom talsorterna ental, tiotal, hundratal och tusental. Vi har även tränat på att jämföra tal samt uppställning med addition och subtraktion med växling över noll.
De som fortsätter träna på klockan kommer få göra avstämning i slutet av nästa vecka, fortsätt gärna repetera klockan. 


Tips på samtal/repetition med ert barn:
a) Uppmana ditt barn att lösa talet 145+873 med uppställning och samtidigt förklara varje steg för er vad den gör och varför. Låt ditt barn vara läraren och du eleven. Gör samma sak med nästa uppgift.
b) 3013 - 1789


So

Denna vecka har vi arbetat klart med forntiden. Vi har arbetat med de sidorna vi inte hunnit klart. Vi har även repeterat lite vad vi lärt oss under dessa veckor. Vi kommer avsluta arbetsområdet med ett litet test för att de vad barnen har lärt sig. 



NO/Tk

Denna vecka har vi pratat om det spännande ämnet väsen.  Olika fenomen som ibland inte har någon förklaring, tex. att det plötsligt blir ett väder byte, känslan av att vara iakttagen, någon nära som plötsligt blir sjuk. Är det sånt som bara händer eller är det våra väsen som fortfarande finns bland oss. Denna vecka har vi pratat om älvor och troll. Det visar sig att älvor inte alls är så snälla som de ser ut att vara och att bästa sättet att skydda sig mot ett troll är att sjunga en psalm. 


Engelska

I engelska den här veckan har vi repeterat veckodagarna och gått igenom stavning och uttal. Sedan har vi sett på korta sagor på engelska som exempelvis rödluvan och de tre små grisarna med flera korta berättelser.  


Idrott 

Vi kommer arbeta med gymnastik


Bild
Den här veckan har vi fortsatt med optisk illusion och elevernas träd med nyanser när de hunnit färdigt. Det blir otroligt häftiga bilder dem gör! 


Vecka 10
Mån: Studiedag

Tis: Studiedag

Ons:

Tor: Idrott röd grupp
Fre: Idrott båda grupperna, veckans ord.

Hoppas ni får en trevlig helg!
Hälsningar, pedagogerna i årskurs 3

linnea.sjoo@norrkoping.se
therese.skoldeback@norrkoping.se
vanessa.forsyth@norrkoping.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar