Bråviksskolan ligger i ett naturskönt område nära Bråviken. Våra skoldagar präglas av nyfikenhet, upptäckarglädje och kreativitet. "Våga prova en större hatt" - våga växa lite till.

fredag 17 mars 2023

Veckobrev v.11 Årskurs 3

 Veckobrev v.11 Årskurs 3


Hej alla vårdnadshavare! 

Då har första veckan av nationella proven passerat och det är väldigt roligt att vara igång! Den här veckan har vi genomfört delprov A och B i matematik. Eleverna har uttryckt med lättnad och glädje att proven har hittills varit rätt roliga. Alla elever har även respekterat provsituationen och vi har haft bästa tänkbara arbetsklimatet under provtillfällena! 


Information


Byte av skola inför årskurs 4 

Vi har flera elever som uttrycker att dem kommit in i olika skolor och ska byta till år fyra som vi inte fått någon bekräftelse från vårdnadshavare om detta. Ni måste informera oss om det är så att ert barn ska börja en ny skola efter sommaren och inte avser att påbörja årskurs 4 på Bråviksskolan snarast möjligt!
När ni gör skolbyte är det tyvärr ingen information som sker automatiskt till lämnande skola utan ni har ansvar att informera detta själva. Det börjar närma sig processen kring klassindelning inför årskurs 4 och för att vi ska ha de bästa förutsättningarna som möjligt är det av största vikt att vi vet vilka som faktiskt kommer att gå kvar och inte. Information om hur denna process går till kommer framöver men tills dess önskar vi att alla vårdnadshavare vars barn ska byta skola hör av er snarast! 


Nationella prov

Den här veckan har vi börjat med nationella proven! Vi har genomfört delprov A som är en muntligt prov samt delprov B som är ett vanligt skriftligt prov. Eleverna har varit väldigt duktiga vid provtillfällena och alla har verkligen gett de bästa förutsättningarna för god arbetsklimat under provtillfällena. Vi är väldigt noggranna med att följa en rutin och riktlinjer vid provtillfällen för att det ska bli så bra som möjligt för alla. 

På måndag (3a) och tisdag (3B) kommer delprov C genomföras, även delprov D kommer att genomföras under nästa vecka. 


Vi påminner om att inga särskilda förberedelser krävs på hemmafronten, men vi önskar att ni ger era barn goda förutsättningar för att vara pigga och fokuserade för proven genom att se till de får möjlighet för återhämtning på kvällarna, lägger sig skapligt så de är pigga till nästkommande dag samt att de äter en mättande och energirik frukost. Ni får även gärna skicka med frukt eller en smörgås också så att eleverna kan hålla energin uppe under förmiddagarna. 


Raster
På senaste tiden har det varit extra mycket upplevda konflikter på lunchrasten. Vi är igång med åtgärder nu för att försöka förebygga att dessa konflikter uppstår genom att se över rastvärdsschema och personaltäthet, positioner för rastvärdar samt återigen uppmärksamma värdegrundsfrågor och god kamratskap lite extra i klasserna. Vi önskar även att ni pratar med era barn om hur man är en god kamrat, att man inte säger taskiga onödiga kommentarer till andra och att har man inte någonting snällt att säga så behöver man inte säga någonting alls. Ni får även gärna samtala med era barn om vikten av att vara en god kamrat jämfört med att vinna en fotbollsmatch eller så, att det viktigaste är att man har roligt och inte vem som alltid har rätt eller vem som alltid är bäst. Detta är saker vi verkligen pratar grundligt med eleverna om och önskar att även ni som föräldrar pratar med era barn om detta. 


Ämnesinformation



Svenska 3A

Den här veckan har vi börjat med välskrivning i 3a. Vi kommer regelbundet under några veckor träna lite extra på handstilen. Vi har även arbetat med läsresan. Vi lyssnade på en berättande text, efter det sammanfattade vi texten med inledning, handling och avslut. Vi har även skrivit färdigt sagan om rödluvan, (den påhittade versionen), och den berättande texten, miljonvinsten. 


Svenska 3B 

Den här veckan har vi fortsatt jobbat vidare med läsresan. Där vi har träffat Max och hans magiska pensel. Be gärna era barn återberätta vad den handlar om. Genom denna berättande text kom vi också in på den kända konstnären Vincent van Gogh, vi har också försökt att rita av hans målningar, vilket var väldigt svårt. Vi har också hunnit med och göra en faktatext om Zlatan, vilket många tyckte var roligt.    



Veckans ord v. 12
Vi önskar att eleverna har med sig den lilla boken på fredagar för att skriva in de nya orden.  


  1. Jul

  2. Gärna

  3. Älva

  4. Hjul

  5. Gäst

  6. Hjärna

  7. Gott

  8. Släkt

  9. Jäst

  10. Gått

  11. Släckt

  12. Elva


Matematik

Matematiken just nu blir lite speciell eftersom vi varvar med nationella prov. Eleverna har fått arbeta mycket med repetitionssidor om uppställning och multiplikation, men vi har även börjat repetera geometri då det var länge sedan dem arbetade med det. Vi har repeterat olika geometriska objekt i 2d och 3d och hur vi kan särskilja på och beskriva dem. Vi har även börjat repetera area och omkrets. 

Vidare så är vi igång med matteduschar när tid finns där elever får hålla i matteduschen och lösa en uppställning på tavlan och förklara för kamraterna hur den tänker. Vi har även arbetat med problemlösningsuppgifter där eleverna har fått komma fram till tavlan och visa och resonera kring sina lösningar. 


Tips på samtal/repetition:
- Samtala gärna med ert barn om tvådimensionella och tredimensionella figurer. Fråga gärna ert barn vad sidor, hörn och kanter är för något och vad tillhör 2d och 3d. 


So

Den här veckan har vi kollat på lilla aktuellt. Avsnittet handlade om barns rättigheter och att alla barn inte alltid har det så bra hemma. Ibland behöver barn bo med sin mamma eller pappa fast de inte vill. Vi hade jättebra diskussioner efter programmet. Barnen hade mycket kloka tankar och en del funderingar. Vi har även repeterat det vi har arbetat med i forntiden. Nästa vecka kommer eleverna att få göra ett litet test.


NO/Tk

Denna vecka har vi fortsatt jobbat vidare med väsen. Vi har under veckan stött på vätten, jätten, gårdstomten, gloson och gastar. Många olika väsen som har många olika anledningar till varför dom finns enligt folktron. Ibland kan det vara för att påminna om oss olika saker såsom att inte vara elak, ta hand om skogen m.m.  


Engelska

I engelska den här veckan har vi tittat på ett nytt avsnitt av The game. Denna gång handlade det om ord kopplade till olika känslor, exempelvis happy, sad, nervous osv. Vi kommer att fortsätta på den tråden även under nästa vecka. 


Idrott 

Vi arbetar vidare med gymnastik. Fråga gärna barnen hemma om de lärt sig något nytt. Vi har en student som kommer hålla i lektioner tillsammans med Robin som heter Alma. 


Bild

Den här veckan har fått vara lite speciell med bilden på grund av bla nationella proven. I 3a har vi kombinerat bilden med matematik där eleverna har fått rita tredimensionella figurer (ex en kub) samt sedan ritat valfritt men med riktlinjen att de ska använda geometriska former. 

3B har fått göra klart sina optiska illusioner och de som har varit färdiga har fått göra uppgiften med tredimensionella figurer och geometriska former. 


Vecka 12
Mån:

Tis: idrott blå grupp

Ons:

Tor: Idrott röd grupp
Fre: Idrott båda grupperna, veckans ord.

Hoppas ni får en trevlig helg!
Hälsningar, pedagogerna i årskurs 3

linnea.sjoo@norrkoping.se
therese.skoldeback@norrkoping.se
vanessa.forsyth@norrkoping.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar