Bråviksskolan ligger i ett naturskönt område nära Bråviken. Våra skoldagar präglas av nyfikenhet, upptäckarglädje och kreativitet. "Våga prova en större hatt" - våga växa lite till.

fredag 16 september 2022

Veckobrev v.37 Årskurs 3

 Hej allihopa!
Vi vill säga stort tack för föräldramötet igår! Vi ser fram emot tiden framöver och är tacksamma över att vi gör detta tillsammans! 

Som vi nämnde på föräldramötet igår har vi haft en fantastisk bra vecka! Vi lägger mycket fokus på att skapa ett gott klimat i klassrummen och att ha tydliga, likvärdiga rutiner och förväntningar i klassrummet utifrån den nya organisationen. Vi ser redan nu att barnen börjar anpassa sig och vi upplever att de känner sig trygga i denna förändring. Nu börjar vi alla landa i att det är såhär vi ska ha det, både elever och pedagoger. 

Information 

Utvecklingssamtal
Under nästa vecka kommer vi påbörja planeringen inför utvecklingssamtalen. Information och tider kommer framöver, men då vet ni att det är på gång. 

Föräldramötet
För er som ej närvarade igår gick vi igenom organisationen, rutiner kring ledighet och frånvaro, nationella proven, vikten av samarbete mellan skola-hem, läxor, kort om fritidshemmet och även besvarat en del frågor som ni vårdnadshavare hade ställt. Om ni missade föräldramötet och önskar ta del av den information vi gav ut är ni varmt välkomna att höra av er till oss via mejl. 

Kontakt
Vi uppskattar om ni skickar kopia till alla tre lärare för att öka vår gemensamma arbete och för att vi alla ska ha möjlighet att samverka kring era frågor. 

Duschning efter idrott
Informationen som hade skickats ut på bloggen angående duschning efter idrotten var till viss del lite missledande. Detta beklagar vi. Självklart får barnen duscha efter idrotten och vi uppmuntrar till att man gör det av bland annat hygieniska själ förstås. Beslutet som har tagits är att vi inte ska tvinga eleverna till att duscha utan vi erbjuder att man får duscha. Önskar ni att era barn duschar efter idrotten har ni en viktig roll i att prata med era barn om detta så att de gör det. Vi som skola kan inte kräva eller tvinga barnen att duscha efter idrotten, men vi erbjuder. 

Raster
Fotbollsplan har varit lerig denna vecka vilket lett till att många av eleverna har sökt sig till smashball där de varit väldigt många på en lek som gäller för två i taget. Detta har lett till en del konflikter under rasterna. Vi har pratat med enskilda elever och i helklass om värdegrund och förhållningssätt gentemot kamrater. Vi har haft väldigt goda samtal med eleverna och de har väldigt kloka tankar och förståelse. Vi fortsätter arbeta med värdegrund och vägleda eleverna i hur de ska agera i situationer där det blir konflikter. Detta är förstås ingenting som sker över en dag, men vi gör ett aktivt arbete för att utveckla ett positivare klimat bland eleverna. Vi har haft ett gott samarbete med några av er vårdnadshavare och som nämnt igår på föräldramötet kommer vi fortsätta arbeta för en godare kommunikation. Prata gärna med era barn om vikten av att vara en snäll kamrat. 

Ämnesinformation

Svenska
Denna vecka har vi jobbat vidare i läsresan. I slutet av kapitel 1 har vi fått träna på att skriva om karaktärer och miljö. Vi har också kommit in på kapitel 2, där har vi mött Charlie knapp. I detta kapitel har vi fortsatt tränat vidare på dubbelteckning och hur man vet när man ska använda 2 konsonanter.  Vi har även tränat på att skriva texter utifrån en bestämde bild på t.ex.  Teo och Tanja på äventyr eller en nyckel. Det vart spännande berättelser. 

Matematik
Den här veckan har vi repeterat och tränat på uppställning i addition och subtraktion med och utan växling. Det kan vara lite knepigt för vissa nu i början, men därför kommer vi att repetera detta mycket tills de känner sig säkra. Utöver detta har vi även arbetat vidare med uppställning med subtraktion där vi växlar över noll. Detta är också klurigt så vi kommer att fortsätta arbeta med detta under nästa vecka. Ni får jättegärna träna lite uppställning med era barn hemma också om ni vill som repetition! 

Vi börjar nu bli klara med kapitel 1 i matteboken. I slutet av nästa vecka ska vi ha ett avslutande matematikprov på kapitlet. Innan dess kommer eleverna få möjligt att jobba klart om de har sidor de ej hunnit samt även repetera/fördjupa sig i det dem behöver repetera eller fördjupa sig i. 

Exempel på tal att träna med era barn: 
a) 124+235    b) 281+139    c) 278-132    d) 351-128    e)206-69

NO/TK
Denna vecka i No har vi jobbat vidare med experiment. Vi har gjort ett experiment som heter "osynligt vatten". Där fick vi diskutera vattnets olika aggregationstillstånd och vad som händer om du stänger in kallt vatten/ kokande vatten under en kopp. Vi gjorde även ett experiment som hette "färgarna i färgen" i detta experiment fick eleverna rita med en vattenlöslig penna och sedan droppa vatten på för att se vad/vilka olika färger som döljer sig i färgen svart/brun. Förhoppningsvis kanske ni fick hem lite olika fina skapelser som barnen gjorde annars kan ni testa hemma. 

SO
Denna vecka har vi fortsatt arbeta med världsdelar och världshav. Vi har pratat mycket om olika länder  eleverna varit i och i vilken världsdel landet ligger i. De har också fått visa sina kunskaper om världsdelar och världshav genom en uppgift på chromebook som går ut på att namnge rätt världsdel och världshav. Snart är alla elever experter! 

Engelska
Vi har börjat se en engelsk serie som heter The Game som handlar om ett spel där de lär sig engelska ord och fraser. Barnen tycker det är en spännande och uppskattad serie. Till serien arbetar vi sedan med tillhörande arbetsuppgifter där eleverna får svara på frågor om programmet samt möta olika typer av uppgifter där de får träna på begrepp, fraser, förståelse och att skriva på engelska bland annat. I samband med våra engelska lektioner har vi även samtalat om vikten att "duscha i språk" och att vi även ska ha ett klimat i klassrummet där vi ska uppmuntra till att våga pröva och försöka. Engelska undervisningen kommer primärt att bestå av talad engelska där översättningar ger efter varje mening. Detta är för att duscha barnen för så mycket engelska som möjligt. 

Idrott

idrotten har vi denna veckan varit inomhus då vädret gjort det knepigt att genomföra våra aktiviteter. Vi har haft konflipstafett och konboll. Nästa vecka gör vi ett nytt försök att leka leken flaggan med fyra lag, Bråviksresturangen och memorystafett. Vi tränar på samarbete, rörelseglädje och följa regler. 


Vecka 38
Mån: 
Tis: Idrott blå grupp 
Ons: 
Tor: Idrott röd grupp
Fre: Idrott båda grupperna

Stort tack återigen för ett gott föräldramöte igår! 
Hoppas ni får en fin helg tillsammans med era barn! 
Hälsningar, pedagogerna i årskurs 3

linnea.sjoo@norrkoping.se
therese.skoldeback@norrkoping.se
vanessa.forsyth@norrkoping.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar