Bråviksskolan ligger i ett naturskönt område nära Bråviken. Våra skoldagar präglas av nyfikenhet, upptäckarglädje och kreativitet. "Våga prova en större hatt" - våga växa lite till.

fredag 30 september 2022

Veckobrev v.39 Årskurs 3

 Hej! 


Den här veckan har gått i positivitetens tecken! I klassrummen börjar vi verkligen få till goda ramar och strukturer. Vår samlade känsla nu när vi utvärderar och analyserar är att vi upplever att eleverna är helt med på tåget när det gäller vårt upplägg och organisation och att de känner sig trygga med oss som arbetslag. Det känns väldigt bra!
Vi lägger nu fokus på lite mer ingående värdegrund där vi väljer att stanna upp och ta vissa punkter/situationer vid behov där vi kan samtala och diskutera och uppmärksamma olika aspekter.

Idag hade vi idrottsdag vilket var väldigt trevligt! Barnen kämpade järnet och vi hade god stämning hela dagen! Jättekul! 


Information


NOMP
Nu är åtkomsten till NOMP fixat och uppdrag har publicerats till eleverna med blandade relevanta uppgifter. Det kommer att publiceras successivt. NOMPen är inte en del av den ordinarie undervisningen utan erbjuds som ett extra verktyg så man har möjlighet att mängdträna/extra träna hemma eller vid vissa tillfällen i skolan. 


Fotbollsplan
Vi har påbörjat en rejäl satsning kring värdegrunden på fotbollsplan! Det har varit en alldeles för hård och seriös stämning på plan där vissa har tyckt att fotbollen har varit viktigare än att vara en god kamrat och ha god stämning på plan. Målet är att även elever från andra årskurser ska känna sig välkomna och att det är en tillräckligt bra klimat för att alla ska kunna vara med. Vi pratar om förväntningar och hur man ska vara på plan. De åtgärder vi har satt in för att undvika en kollektiv bestraffning är risken att individuellt bli avstängd från fotbollen vid felaktigt/olämpligt/otrevligt beteende. Det kan handla om allt från att ha en tråkig attityd, vara otrevlig, använda ovårdat språk eller inte inkludera andra kamrater exempelvis. Ibland kan det vara, beroende på situation och händelse, att en elev får en varning. Fortsätter beteendet blir barnet då avstängt för resten av dagen och eventuellt nästkommande dag. Kontakt till vårdnadshavare sker då i samband med detta för att eleven ska förstå allvaret i det negativa beteendet.
Eleverna har även uppmanats att inte bara undvika ett negativt beteende utan att försöka anamma ett mer positivt beteende, där man aktivt anstränger sig för att vara en godare kamrat på plan. I dessa situationer har vi även förklarat för eleverna att även där kontaktar vi förstås vårdnadshavarna om vi ser att det är någon som verkligen anstränger sig mycket för att vara exemplarisk. 

Vi är medvetna och förberedda på att beteenden ändras inte över en dag och att det kommer kräva mycket stöttning och fokus på detta, men målet är att vi ska få bort detta dåliga beteende. Prata gärna med era barn hemma om hur man ska vara en god kamrat på plan. 


Studiedag
Vi påminner om att det är studiedagar torsdag-fredag nästa vecka. 


Matteläxa 3A
På grund av studiedagarna nästa vecka kommer eleverna i 3A att få hem matteboken som läxa så att båda klasserna ligger i fas inför veckan efter. Sidorna de ska ha gjort är s.86-88. Sidorna ska ha gjorts till på måndag 10/10 och viktigt att boken är med eftersom vi kommer att arbeta med den på måndag. 


Ämnesinformation


Svenska
3B - I Svenskan den här veckan har vi fortsatt jobbat vidare med läsresan. Vi har tillsammans pratat och diskuterat om hur man skriver en dagbok. Eleverna fick sedan skriva sin egen dagbok och ojj vad saker de har att berätta. Vi pratade även om att ibland har man en egen hemlig dagbok som ingen får läsa men den som vi skrev i skolan fick vi lärare/en kompis läsa. Vi har även hunnit med att ha en arbeta klart stund, och vi ser att många elever ligger i fas med sitt arbete. 


3A -I svenskan har vi skrivit dagbok och tränat på olika händelseförlopp. Först, sen, ikväll o.s.v. Vi fokuserar mycket på stor bokstav och punkt men också mycket på stavning. Vi har också arbetat med läsresan på chromebook. Eleverna får testa olika spel där de får öva stavning, synonymer, antonymer, läsförståelse m.m. 

Matematik

Den här veckan har vi arbetat med multiplikationstabellerna 5, 10, 100, 2 och 4. Eleverna har fått träna på multiplikationstabellerna genom att ramsräkna enskilt och i par där de hjälper varandra. Utöver detta har vi även arbetat med kommutativa lagen som innebär att det blir samma produkt oavsett vilken faktor man räknar först. Vi har dock synliggjort att det är viktigt att komma ihåg att det är inte samma sak, men det blir samma svar. Så 10x1 är inte samma sak som 1x10, men det blir samma svar. 


Tips på repetition/synligt lärande:
Fråga gärna ert barn vad kommutativa lagen innebär.
Ställ gärna följdfrågan om varför 10x1 och 1x10 inte är samma sak och låt ditt barn få resonera. 

Träna gärna multiplikationstabellerna tillsammans med ditt barn genom att turas om att säga vartannat tal, eller träna genom ramsräkning på fingrarna. 


SO

I so:n har vi fortsatt arbetet om länder och världsdelar. Denna vecka fick eleverna tillverka sin egen resväska. De har fått dekorera väskan och gjort den personlig. Inuti väska finns ett fack där eleverna ska få stoppa i biljetter, pass, resebroschyr och packlista. Vi ska sedan ”besöka” olika länder där eleverna får ta reda på fakta som de ska skriva in i sina resebroschyrer. Det var en väldigt uppskattad uppgift: Be gärna ditt barn att berätta liter mer om detta hemma. 

NO/Tk

Denna vecka i No har vi arbetat med filtrering av de olika vätskorna som vi använde i förra veckans experiment. Vi har pratat om begreppet separering, och vad det betyder. Eleverna fick sedan separera vatten och grus, vatten och toapapper, vatten och salt. Nästa vecka kommer vi att fortsätta med våra spännande experiment. 


Engelska
Den här veckan har vi arbetat med djur som tema. Vi har pratat om våra favoritdjur och andra djur som finns och vad de heter på engelska. Vi har även sett ännu ett avsnitt av The game som handlade om djur. Eleverna har sedan fått träna vidare i arbetshäften på engelska djurord och stavningen av dessa. 


Idrott

I idrott kommer vi fortsätta med att bygga vindskydd i grupper. Inget ombyte och dusch denna vecka men kläder efter väder. Tänk på att det börjar bli lite kyligare och vantar och mössor rekommenderas.  


Vecka 40
Mån:

Tis: Idrott blå grupp

Ons: 

Tor: Studiedag
Fre: Studiedag

Hoppas ni får en fin helg!
Hälsningar, pedagogerna i årskurs 3

linnea.sjoo@norrkoping.se
therese.skoldeback@norrkoping.se
vanessa.forsyth@norrkoping.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar