Bråviksskolan ligger i ett naturskönt område nära Bråviken. Våra skoldagar präglas av nyfikenhet, upptäckarglädje och kreativitet. "Våga prova en större hatt" - våga växa lite till.

fredag 23 september 2022

Veckobrev v.38 Årskurs 3

 Hej där ute i höstvädret! 

Då har ännu en vecka sprungit förbi. Tiden går minsann fort när man har roligt! Den här veckan har vi lagt lite extra fokus på värdegrund emellanåt. Vi märker att vi börjar stabilisera skoldagarna och lektionerna och behöver lägga lite extra satsningar framöver på rasterna och det sociala samspelet. Det är förstås ett arbete som inte gör förändring från ena dagen till den andra men vi arbetar aktivt för att stötta eleverna även på rasterna. 

Information:

Utvecklingssamtal
Vi är igång med planeringen av utvecklingssamtalen och då vi vill försöka genomföra samtalen utan att det ska påverka vår nya organisation i för stor utsträckning så krävs det noggrant eftertanke kring när vi väljer att lägga våra tider. Tiderna för utvecklingssamtalen kommer preliminärt att publiceras så fort vi är klara. 

Kontaktuppgifter i IST 
Som vi alla är överens om är det oerhört viktigt att vi har god kontakt mellan skola och hem. Det är därför av stor vikt att ni har korrekta kontaktuppgifter inlagda på IST. Vi har under veckan försökt nå några av er via mejl exempelvis där vi fått ett felmeddelande som talar om att mejlen inte är i bruk. Det skulle underlätta våra förutsättningar för att kontakta er om ni har korrekta kontaktuppgifter inlagda på IST. Dubbelkolla gärna! :) 

Idrottsdag
Fredagen den 30 september 2022 genomförs Idrottens dag i skolor över hela Sverige. Det är en del av European School Sports Day, som genomförs tillsammans med skolbarn över hela Europa, och EU:s satsning European Week of Sport. Idrottens dag ska inspirera till rörelse lyfta upp frågan om fysisk aktivitet på agendan. Därför vill vi att så många barn som möjligt, under samma dag, ska delta i minst 120 minuters fysisk aktivitet.

Denna dag kommer att spenderas i Abborreberg där vi genomför uppvärmning, promenad/löpning och sedan gemensam lunch i Abborreberg. Till denna dag är det bra om barnen har passande kläder, vattenflaska och som vanligt frukt, smörgås eller grönsak till mellanmål. Eleverna behöver inte ha med sig någon matsäck. Vi slutar som vanligt kl.13:40. 

Frukt/grönsak/smörgås
Vi ser att det är flera elever som tar med sig betydligt mycket mer mellanmål än vad som behövs till de själva. Detta leder till att elever står och tigger och tjatar efter att få bli bjudna på kamratens mellanmål. Det kan leda till konflikter när inte det räcker till alla och att man väljer vilka man ska bjuda. Det är ett onödigt inslag och inbjudan till utanförskap och konflikter. Vi ber er därför att skicka med era barn frukt, grönsak eller smörgås som räcker enbart till ert egna barn den dagen. 

Veckobrev via IST
Från och med idag kommer vi att börja publicera våra veckobrev via IST. Tanken är att vi ska slussa bort bloggen så småningom. Ni får gärna återkoppla om det är så att ni inte får tillgång till/notis om inlägget som publiceras på IST så att vi vet ifall det fungerar som det ska eller ej. 

Ämnesinformation: 

Svenska 
Denna vecka har vi fortsatt arbeta med läsresan. Vi har arbetat med kort och lång vokal samt dubbelteckning. 3A har även fortsatt skriva sina berättelser på chroomebook där vi fokuserat på inledning, handling och avslut. 3B har påbörjat ett nytt arbetsområde som kommer kallas för “Ön”.Eleverna kommer träna på att skriva både berättande texter och faktatexter. Detta kommer även 3A påbörja under nästa vecka. 

Matematik
Den här veckan har vi arbetat klart med kapitel 1. Vi har repeterat uppställning i addition och subtraktion samt haft ett avslutande prov för kapitel 1. Till detta tillfälle pratade vi lite förberedande inför vårens nationella prov för att sätta rutinerna inför hur ett provtillfälle ska gå till. Eleverna var väldigt duktiga på att respektera att man inte ska gå omkring i klassrummet när man är klar med sitt prov och att man ska visa hänsyn till sina klasskamrater så att alla får lugn och ro att göra klart sina prov. Vi har även hunnit påbörja kapitel 2 som behandlar relationen mellan addition och multiplikation. Fråga gärna ert barn vad är en upprepad addition? 

Be gärna ert barn omvandla dessa tal till en multiplikation: 
a) 4+4+4    b) 5+5+5+5+5    c) 2+2+2+2+2+2+2+2 

NO/TK
Under denna vecka har vi arbetat vidare med blandningar. Vi har använt oss av salt och vatten, papper och vatten samt grus och vatten. Vi har diskuterat vad som har händer när vi bara häller i och vad som händer ni vi rör om under en längre tid. Vi spade sedan våra experiment för att se vad som har hänt till nästa vecka. 

SO
Den här veckan har eleverna fått läsa och lära sig lite mer om olika länder. De har fått läsa korta faktatexter om olika länder som de sedan fått skriva om till egna texter. Vi har pratat och diskuterat ord som kan vara lite kluriga, som exempelvis valuta och invånare. 

Engelska
Den här veckan har vi fortsatt med The game. Denna vecka handlade det om olika sporter på engelska. Eleverna fick fortsätta arbeta med sina arbetshäften med blandade uppgifter som korsord och översättningar.

Idrott 
I idrotten kommer vi bygga läger i närliggande skog med fokus friluftsliv och allemansrätten. Eleverna har bra kläder efter väder och byter inte om eller duschar denna vecka för att vi inte kommer röra på oss på ett sätt som kräver duschning efteråt. 

Vecka 39:
Mån: 
Tis: Idrott blå grupp
Ons: 
Tor: Idrott röd grupp
Fre: Idrottsdag i Abborreberg

Hoppas ni får en fin helg! 
Hälsningar, pedagogerna i årskurs 3

linnea.sjoo@norrkoping.se
therese.skoldeback@norrkoping.se
vanessa.forsyth@norrkoping.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar